FAQ Tandregulering

Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål. Klik på emnet for at læse mere.
Hvis du har spørgsmål, som ikke bliver besvaret her, er du velkommen til at kontakte os.

Fast bøjle medfører i sig selv ikke emaljeskader eller karies. Men sandsynligeden for, at plak og madrester aflejres på tænderne, er større. Derfor er det vigtigt, at du børster dine tænder grundigt efter hvert måltid.

Tjek efter løse bånd og brackets dagligt, da de også kan øge risikoen for karies.

Hævet tandkød er ofte et af de første tegn på, at din mundhygiejne ikke er tilstrækkelig. De bakterier, der opstår i tandplakken, kan forårsage inflammation i tandkødet. Hævet og mørkerødt tandkød kan have en tendens til at begynde at bløde. Hvis ikke der bliver taget hånd om problemet, kan det medføre blottede tandhalse og parodontose.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke kan kontrolleres, kan det blive nødvendigt at afbryde behandlingen.

Rodresorption er en forkortelse af tandroden. Det er næsten umuligt at forudsige, hvilke patienter der er mest udsatte for denne bivirkning. Risikoen for rodresorptioner kan stige ved forlænget behandlingstid, derfor er dit samarbejde gennem behandlingen vigtig.
Allergiske reaktioner er ekstremt sjældne.
Men skulle du opleve en reaktion, så kontakt os, og vi vil se, om vi kan finde en alternativ behandlingsløsning. 

Dine tænder vil blive rettet med et blidt og nænsomt tryk. Eftersom de brackets, der sættes på tænderne rager lidt ud, går der typisk et par dage før du vænner dig til det. Når bøjlen er sat på plads eller bliver strammet, vil dine tænder og tandkød være ømt i et par dage efter. Vi giver dig noget blødt voks med hjem, som kan afhjælpe ubehaget. Mængden af ubehag og ømhed varierer fra patient til patient, men varer for det meste ikke længere end 24-48 timer.

Har du stadig ondt eller smerter efter 48 timer, kan du selvfølgelig altid kontakte klinikken.

Forsøg ikke at spise for mange søde sager og undgå at tygge tyggegummi med sukker. Derudover skal du være opmærksom og forsigtig, når du spiser hård mad såsom gulerødder, æbler, bolsjer og knækbrød, da det kan løsne bøjlen.

Kontrolbesøg finder som regel sted hver 4. til 6. uge.

Kontakt klinikken, hvis du skulle opleve gener eller komplikationer såsom knækket tråd, løse bånd og brackets, eller mistet apparatur.
 

Nogle patienter har store tænder, men små kæber. Selvom man for det meste godt kan få plads til tænderne i en for lille tandbue, giver det nogle gange bedre mening at ofre en eller to tænder. Det sikrer, at de øvrige tænder står i tilstrækkelig og sund kæbeknogle omgivet af stærkt tandkød. Hvis man vælger ikke at få fjernet tænder, selvom det anbefales, kan det betyde, at man får problemer med blottede tandhalse, parodontose og tidligt tandtab senere i livet. Derudover kan ”for mange tænder” i små kæber have æstetiske ulemper, f.eks. at tænderne stikker for langt frem, og at patienten kan have svært ved at lukke læberne.

Regelmæssige eftersyn og professionelle rensninger hos din tandlæge skal foretages som sædvanligt igennem hele bøjlebehandlingen.

Tænder har tendens til at bevæge sig tilbage til deres oprindelige position, så snart bøjlen bliver fjernet – dette kalder vi et tilbagefald. For at det undgås, bruges der holdebøjler, også kaldet retentionsbøjler, efter bøjlen tages af for at opretholde tændernes nye position. Vi benytter forskellige former for retentionsbøjler alt efter patientens behov. 
Ja, sukkerfrit. Visse studier har vist, at ømhed i forbindelse med tandregulering kan reduceres, når man tygger tyggegummi. Forklaringen er, at der opstår en midlertidig iskæmi (nedsat blodgennemstrømning) i vævet.  Det at tygge  tyggegummi kan altså være med til at reducere chancen for iskæmi. 

Opstår der et akut problem uden for klinikkens åbningstid, kan du mod egenbetaling henvende dig til:

Tandlægevagten
Oslo Plads 14, 2100 København Ø

Eller

Tandlægevagten Nordsjælland
Carlsbergvej 13, 3400 Hillerød

Ring til tandlægevagten på 70250041.

Yderligere information om tandlægevagten kan du finde her.