Information om tandregulering

Dit første besøg

Dit første besøg vil hjælpe os til at forstå det overordnede problem vedrørende din tandstilling.

Vi vil forklare generelle fakta vedrørende tandreguleringsbehandlinger og skitsere de behandlingsmuligheder, der kan hjælpe dig med at opnå det ønskede resultat.

Det første skridt i forbindelse med planlægningen af din behandling er at registrere din tandstatus og dit almene helbred. Da nogle almene sygdomme kan have indflydelse på behandlingen, skal du ved dit første besøg udfylde et helbredsskema. Du skal endelig ikke tøve, når det kommer til at give os oplysninger, du mener kan være relevante.

Til din første konsultation vil vores specialtandlæge i tandregulering undersøge dine tænder, kæber og kæbeled. I vil tale om de forskellige behandlingsmuligheder der er, og hvordan dit videre forløb kan planlægges. Nu er det tid til, at du skal overveje, hvorvidt du ønsker at påbegynde behandlingen.

Vi står altid klar til at svare på alle dine spørgsmål og vejlede dig i forbindelse med din beslutning.

Behandlingsplan

Hvis du ønsker at igangsætte tandreguleringsbehandlingen, skal du som det næste have foretaget et sæt af diagnostisk materiale. Det indebærer røntgenbilleder af tænder og kæber samt fotos og scanning af dit tandsæt. Vi bruger den nyeste kraniofaciale røntgenteknik, hvor man med moderne CT-billeder kan få et tredimensionelt billede, som forbedrer diagnostikken betydeligt.

Efter indsamling af det diagnostiske materiale, udarbejdes en behandlingsplan.

Et fuldendt sæt af diagnostisk materiale er påkrævet for at:

Analyse og planlægning

Som i arkitektur, er præcis planlægning fundamental for et succesfuld resultat. Harmoni i ansigtet og lige tænder er væsentlige faktorer, når det gælder planlægningen af din behandling. Men lige så vigtigt som æstetik, er optimal funktion af tænderne, kæbeled og muskler for at garantere et vedvarende ideelt helbred i munden.

Det indsamlede materiale analyseres grundigt af vores specialtandlæge, som med hjælp fra moderne software indenfor tandregulering, udarbejder en individuel og detaljeret behandlingsplan. Herefter kan vi bedømme behandlingens varighed og beregne et samlet overslag. Behandlingsplanen bliver præsenteret og endeligt godkendt af dig, før vi påbegynder behandlingen.

Tandregulerings­behandlingen

Tandregulering er en mulighed gennem hele livet uanset alder. Vi ønsker at rådgive dig, så vi kan tilbyde dig den mest effektive og æstetisk tiltalende løsning. Vi lægger selv stor faglig vægt på funktion, stabilitet og æstetik. Derudover har vi også fokus på kæbevæksten, som er med til at sikre en god, stabil og sund funktion af tandsættet, som gerne skal holde resten af livet.

I nogle tilfælde anbefaler vi en todelt behandling. Den første fase foregår i blandingstandsættet, hvor  mælketænderne stadig er til stede (oftest hos børn i 8-10-års alderen, varighed ca. 12-18 måneder), mens anden fase påbegyndes, når alle de permanente tænder er frembrudt.

Fast bøjle

Denne bøjletype er oftest den mest effektive og benyttes, når der er brug for tandregulering. Bøjlen sættes på en eller begge kæber, og kan flytte en eller flere tænder ad gangen. 

Den fastsiddende bøjle består af brackets lavet i metal eller keramik, som limes på yder- eller indersiden af tænderne. Tandreguleringsapparaturet udøver et blidt tryk, og flytter forsigtigt tænderne i den korrekte position. Behandlingen udføres i flere skridt, og det er derfor vigtigt, at du overholder dine aftaler.

En behandling med fastsiddende bøjle tager omkring 12-24 måneder, afhængig af, hvor meget dine tænder skal rettes.

Aftagelige ­bøjler

Bruges oftest i blandningstandsættet, og er gode til at påvirke kæbernes vækst. Visse typer af tandstillingsfejl kan med fordel rettes ved hjælp af aftagelige bøjler/apparatur, så som aligners, ganeplader og aktivatorer. Aftagelige bøjler kan være meget effektive, men deres effekt afhænger af, at du har bøjlen på mest muligt. 

Læs mere om de forskellige bøjletyper her

Din rolle for succes

Forløbet og resultatet af din behandling afhænger i stor grad af dit samarbejde, men også af faktorer såsom vævsreaktioner, frembrud af de permanente tænder samt tilretningen og mængden af kæbevækst. De mest optimale tandreguleringsresultater, opnås kun med samarbejdsvillige og informative patienter og forældre. En succesfuld behandling bygger altså på teamwork, hvor både patient, forældre, personale og specialtandlægen arbejder sammen. Det skaber de bedste muligheder for, at du belønnes med et smukt smil, sunde tænder og forhøjet selvtillid.

Tag gerne forbi din egen tandlæge for et grundigt tandeftersyn før påbegyndelse af en tandregulerende behandling.

Mundhygiejne

Hvis bøjler vedligeholdes ordentligt, bliver tænderne som regel ikke skadet. Dog kan der, hvis ikke du er opmærksom, opstå komplikationer såsom begyndende huller, tandkødsbetændelse og rodresorptioner. Derfor er det vigtigt, at du lader en grundig mundhygiejne forblive en fast del af din hverdagsrutine – også når du har bøjle på.

Hvis du følger nedenstående råd under din behandling, kan sådanne komplikationer forhindres bedst muligt.

· Brug fluor mundskyl en gang dagligt
· Børst dine tænder efter hvert måltid. Om aftenen bør du børste dine tænder ekstra grundigt, helst i ca. 5 minutter.
· Regelmæssige eftersyn og professionelle rensninger hos egen tandlæge.

En sund kost

Forsøg ikke at spise for mange søde sager og undgå at tygge tyggegummi med sukker. Derudover skal du være opmærksom og forsigtig, når du spiser hård mad såsom gulerødder, æbler, bolsjer og knækbrød, da det kan løsne bøjlen.

Aftalte tider

For at få det bedste resultat, skal du så vidt muligt overholde dine tider. Hver gang du udebliver, bliver der som udgangspunkt tilføjet endnu en måned til den oprindelige behandlingsvarighed.

Sørg venligst for at rengøre dine tænder inden dine aftaler.

Hold os informeret

Under din behandling er det vigtigt, at du holder os informeret om eventuelle bekymringer eller spørgsmål, du kan have. Du må endelig ikke tøve med at kontakte klinikken, hvis du skulle opleve komplikationer såsom knækket tråd, mistet apparatur eller løse bånd og brackets. Informér os også gerne om eventuelle sygdomme, uheld eller graviditet, da disse kan påvirke/have indflydelse på din behandling.