Vejledning til patienter efter operation i munden

Efter operationen

Efter operationen i munden skal såret have fred til at hele. Hævelse og smerter er ikke unormalt og der kan forekomme misfarvninger af huden – ligesom et “blåt øje”. Hvis du har fået fjernet en visdomstand, kan din evne til at gabe være nedsat i nogle dage. Nedenstående forholdsregler kan hjælpe i de fleste tilfælde.

På selve dagen
Vent med at spise (undgå varm mad og drikke), til bedøvelsen er væk, da du ellers kan risikere at bide dig i tunge, læbe og kind. Hold dig i ro, undgå fysisk anstrengelse. Undgå at berøre såret.

Smerter
Når bedøvelsen er væk, kan der forekomme ømhed og smerte. Det er bedst og mest behageligt at undgå smerter, så tag 2 tabletter. à 500 mg (voksen) Panodil (Pinex, Pamol eller lign.) inden lokalbedøvelsen holder op, og fortsæt med at tage 2 tabletter 1-4 gange dagligt, hvis nødvendigt. Hvis der er ordineret smertestillende på recept skal denne anvendes, som anført på recepten.

Hævelse
Kun de færreste slipper for hævelse i det opererede område. Dette er en normal reaktion og behøver ikke at være udtryk for betændelse. En ispose kan anvendes lokalt over hævelsen det første halve døgn efter operationen. Hævelsen vil være størst de første dage efter indgrebet og vil aftage efter 2-3 dage.
Hvis hævelsen – efter et par dage – pludselig tiltager samtidig med stigende temperatur/feber og/eller synkebesvær, kan der være tale om begyndende infektion, og du bør kontakte klinikken eller anden tandlægelig eller lægelig instans.

Blødning
Det er helt normalt, at der det første døgn vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er fordi blodet blander sig med spyt. Hvis der er indlagt gazetampon som kompression, som er medvirkende til at standse blødningen, skal den beholdes i munden i ca. en time. Regulær blødning standses ved at bide sammen på et stk. gazetampon eller lign. i op til 60 min. Standser blødningen ikke herefter, kontakt klinikken eller anden tandlægelig eller lægelig instans.

Anden medicinering
Anden medicinering ordineret af os på recept skal anvendes, som anført på recepten

Mundskylning
For at holde såret rent, skal du dagen efter operationen, starte med at skylle med Klorhexidin 0,1% i et minut, 2 gange daglig i 5 dage. Undgå at skylle munden 1 time før og efter tandbørstningen.

Søvn
Husk smertestillende tabletter inden du skal sove det første døgn. Brug evt. en ekstra hovedpude, så hovedet ligger højt.

Tandbørstning
Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne normalt, men pas på ikke at børste nær ved såret.

Mad
Husk! – drik og spis alle måltider og spis gerne rigeligt. Kroppen bruger energi på at hele såret. Spis blød/flydende og tempereret/kold mad det første døgn.

Tobak
Rygning har uheldig indflydelse på heling efter operationen. Tobak bør undgås lige efter operationen

Kontakt
Har du brug for yderligere oplysninger eller hjælp og vejledning, er du velkommen til at kontakte os.