FAQ Tandregulering

Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål. Klik på emnet for at læse mere. Hvis du har spørgsmål som ikke bliver besvaret her, er du velkommen til at kontakte os.

Giver bøjlen øget risiko for karies (huller I tænderne)?
Karies og dekalcifikationer.
Fast bøjle medfører i sig selv ikke emalje skader eller karies. Men de gør det lettere at plaque og madrester aflejres på tænderne. Derfor er det vigtigt at du børster tænder efter hvert måltid.

Tjek efter løse bånd og brackets dagligt fordi de kan øge risikoen for caries.

Tandkødsbetændelse
Hævet tandkød er ofte et af de første tegn på utilstrækkelig mundhygiejne. Bakterierne i tandplaquen kan forårsage at tandkødet bliver inflammeret. Hvis tandkødet er hævet tenderer det til let at begynde at bløde og det bliver mørkerødt. Dette kan medføre blottede tandhalse og parodontose.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke kan kontrolleres kan det blive nødvendigt at afbryde behandlingen.

Rod resoprtion
Rod resorption er en forkortelse af tandroden. Det er næsten umuligt at forudsige hvilke patienter der er mest udsatte for denne bivirkning. Risikoen for rodresorptioner kan stige ved forlængede behandlingstid, derfor er din kooperation gennem behandlingen vigtig.
Allergiske reaktioner
Allergiske reaktioner er ekstremt sjældne.
Gør bøjler ondt?
Eftersom de står lidt ud for tænderne, går der et par dage på at vænne sig til dem. Du kan få ømme gummer og tunge de første par dage efter bøjlen er sat på. Du får derfor udleveret blødt voks som kan afhjælpe under denne periode af din behandling.

Dine tænder vil blive rettet med et mildt og nænsomt tryk. Når bøjlen er sat på plads eller strammet, vil dine tænder og tandkød være ømme i et par dage. Mængden af ubehag og ømhed varierer fra patient til patient, men varer for det meste ikke længere end 24-48 timer.

Har du stadig ondt eller smerter efter 48 timer, kan du altid kontakte klinikken.

Se også denne video.

Hvad må jeg spise?
Spis venligst ikke for mange søde sager og undgå at tygge tyggegummi med sukker. Desuden skal du være opmærksom og forsigtig når du spiser hård mad (fx gulerødder, æbler, bolsjer, knækbrød osv.), da det kan løsne bøjlen.
Hvor ofte skal jeg komme?
Kontrol besøg finder som regel sted hver 4. til 6. Uge.
Hvad gør jeg hvis der går noget løst?
Kontakt klinikken hvis du skulle opleve komplikationer såsom, knækket tråd, løse bånd eller brackets, eller mistet apparatur.
Hvorfor skal der nogle gange fjernes tænder?
Nogle individer har meget store tænder men små kæber. Selvom man for det meste godt få mast tænderne ind i en for lille tandbue, giver det nogle gange bedre mening at ofre en eller to tænder. Det sikrer, at de øvrige tænder står i tilstrækkelig og sund kæbeknogle omgivet af et stærk tandkød. Hvis man fravælger at fjerne tænder, kan man få problemer med blottede tandhalse, parodontose og tidligt tandtab senere i livet. Derudover kan ”for mange tænder” i små kæber have æstetiske ulemper, så som at tænderne stikker for langt frem, og patienten kan have svært ved at lukke læberne.
Skal jeg gå til min almindelige tandlæge under bøjlebehandlingen?
Regelmæssige eftersyn og professionelle rensninger hos din tandlæge skal foretages som sædvanligt igennem hele bøjle behandlingen.
Skal tænderne holdes på plads når bøjlen fjernes?
Tænder tenderer at bevæge sig tilbage til deres oprindelige position så snart bøjlen er fjernet. Dette kalder vi et tilbagefald. For at undgå dette, bruges der holdebøjler eller også kaldet retentionsbøjler efter bøjlen er taget af, for at opretholde tændernes nye positioner.
Må jeg spise tyggegummi?
JA, sukkerfrit. Visse studier har vist at ømheden i forbindelse med tandregulering kan reduceres når man tygger tyggergummi. Forklaringen er at der opstår en midlertidig iskæmi (nedsat blod gennemstrømning) i vævet. Når man tygger tyggegummi kan man reducere denne iskæmi.

Ønsker du at bestille en tid, kan du benytte knappen nedenfor.

Bestil en tid